Gewrichten zijn de scharnierpunten van het lichaam. Voor een beeldhouwer is het belangrijk om te weten hoe gewrichten zoals de schouder, elleboog, heup en knie werken. Bij het draaien van bijvoorbeeld de schouders is het schoudergewricht een bal-en-kom gewricht dat een grote bewegingsvrijheid biedt. Dit betekent dat de schouder in verschillende richtingen kan bewegen, wat je moet overwegen bij het creëren van een dynamische torso-beweging.
Bij het beeldhouwen van beweging moet je ook rekening houden met de compressie en rek van spieren en huid. Wanneer een arm wordt gebogen, zal de huid aan de binnenkant van de elleboog rimpelen en samendrukken, terwijl de spieren aan de buitenkant zich uitstrekken. Dit soort details dragen bij aan de realistische weergave van beweging.
- Huid. Probeer te observeren hoe de huid zich aanpast aan de onderliggende structuren. Denk hierbij aan hoe het rimpelt, strekt en buigt.
- Botstructuur. Zorg ervoor dat de prominente botstructuren zoals de sleutelbeenderen, schouderbladen en ribbenkast correct zijn weergegeven.
- Diepe spierlagen. Deze spieren ondersteunen en stabiliseren het lichaam en beïnvloeden de houding en bewegingen.
Vergeet niet vaak voor de spiegel je gewenste houding in steen voor te doen. In levende lijve inspiratie opdoen en je kennis verbreden is immers een van de makkelijkste vormen van onderzoek doen. Volg de hele serie van blogs over anatomische beeldhouwen op onze site of boek de workshop vijfdaagse anatomisch beeldhouwen in steen in ons atelier in Leiden.