(Door op de foto's te klikken zie je de gehele afbeelding.)
- Proporties. Zorg ervoor dat de verhoudingen van de spieren correct zijn. Dit is cruciaal om een anatomisch correcte sculptuur te maken. Meet eens een foto op, of een element aan je zelf. Dit helpt zo om te begrijpen hoe proporties zijn.
- Detailniveau. Besteed aandacht aan de details van elke spiergroep, inclusief de richting van de spiervezels en de bevestigingspunten aan de botten. Dit geldt natuurlijk meer bij realisme dan bij abstractie.
- Spanning en ontspanning. Weerspiegel de spanning en ontspanning van de spieren in de pose van de torso. Dit geeft een dynamisch en levensecht effect. Hiervoor is een anatomisch boek of een spiegel heel handig.
- Licht en schaduw. Let op hoe licht en schaduw op de spieren vallen. Dit kan helpen om de diepte en vorm van de spieren te accentueren. Een klein beetje diepte tussen de weergave van spieren in je beeld kan al heel veel schelen, doordat er schaduw zichtbaar wordt.
- Vereenvoudiging. Reduceer de complexe structuren van de spieren tot eenvoudige, vloeiende lijnen en vormen. Leg eens een overtrekpapier over een foto en teken alleen de allerbelangrijkste vormen over. Hoe ziet het lichaam of element er dan uit?
- Exaggeratie. Overdrijf bepaalde kenmerken van de spieren om een uniek en artistiek effect te creëren. Dit is handig om in klei uit te proberen. Door volume en diepte af te wisselen. Door de klei kan je snel opbouwen of weghalen.
- Textuur. Experimenteer met verschillende texturen om een abstract gevoel van de spierstructuur te geven. Je kunt delen van het lichaam ruw laten, of ruw maken. Dit geeft weer andere spanning en beweging in je torso.
- Compositie. Speel met de compositie en plaatsing van de spieren om een interessante en intrigerende sculptuur te vormen.
Door de onderliggende structuren van de spieren te bestuderen en toe te passen, kan je een sculptuur creëren die zowel artistiek als anatomisch nauwkeurig is. Of het nu gaat om een realistische weergave of een abstracte interpretatie, de kennis van de rugspieren vormt de basis voor elk meesterwerk in steen.
Volg de hele serie van blogs over anatomische beeldhouwen op onze site of boek de workshop vijfdaagse anatomisch beeldhouwen in steen in ons atelier in Leiden.