Dit is de aanleiding om een grote expositie te maken over de schetsen van Moore, overlappend met het 60ste jubileumjaar van het museum. De expositie laat een representatie zien van de geschonken schetsen in dialoog met de uiteindelijke sculpturen. Het neemt ons mee op een visuele reis met één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw. Klik op de foto's om deze volledig te zien!
Er is een groot deel gewijd aan de schetsen die hij maakte van de olifantenkop, die hij in zijn atelier had staan. (Hiervan was een replica te zien in de tentoonstelling in Beelden aan Zee van 7 april 2023 tot 22 oktober 2023).
Je ziet hier zo mooi het startproces, alle schetsen lijken nog op de mammoet, en het overnemen van de abstractie en het vormen tot een uiteindelijk beeld. Prachtig om te zien hoe details, krommingen en holtes het gaan overnemen van de werkelijkheid. Deze techniek leer ik mijn cursisten ook die meedoen aan de workshop van Schets naar Beeld; een workshop die op de deelnemers veel impact heeft en ook hun werk beïnvloed en verruimd.
Natuur
Moore leefde voor en met de natuur. Al zijn abstracte werken zijn te herleiden naar de natuur. Bomen, takken, dieren, skeletten en botjes, al deze voorwerpen verzamelde hij tijdens zijn wandelingen en bewaarde hij in zijn ateliers. In zijn enorme verzameling zie je de diepe aanbidding van de cyclus van de natuur en de organische vormen van dieren en de plantenwereld. In zijn ogen is asymmetrie een symbool van leven, net als dat groei en de beïnvloeding van de elementen zorgen voor volkomen asymmetrie in de natuur..
Deze natuurlijke asymmetrie is ook terug te zien in het werk van Moore. Hij ontdekte in zijn gedetailleerde studies in schets, klei of gips de omgeving, en verkende de spanning tussen de natuurlijke vorm en de artistieke abstractie.
“Ik geloof dat een beeldhouwer iemand is, die geboeid wordt door de vorm van dingen. Een dichter is iemand die geboeid wordt door woorden; een musicus is iemand die geboeid wordt door, of bezeten is van klanken. Maar een beeldhouwer is iemand die bezeten is van de vormen en verschijningen van dingen, en niet de vorm van één ding, maar de vorm van alles, wat dan ook: het opbloeien van een bloem: de harde, samengebalde kracht in de delicate vorm van een bot; de sterkte en solide vlezigheid van de stam van een beuk. Al die dingen leren een beeldhouwer net zoveel als een mooi meisje – het figuur van een jong meisje – en ga zo maar door. Ze maken naar mijn mening, elke vorm, elk stukje natuur, dieren, mensen, stenen, schelpen, alles wat je mooi vindt, je helpen een sculptuur te maken. Zo verzamel ik zelf her en der wrakhout – alles waarvan de vorm me boeit – en dat zet ik dat kleine atelier van mij, zodat ik elke dag, of avond, dat ik er ben binnen vijf of tien minuten iets kan pakken of bekijken dat me de aanzet voor een nieuw idee geeft.“ - Moore, 1964
Mens
Van het welbekende liggende figuur, hervond hij telkens weer een al dan niet vernieuwde vorm.
Forms of comfort
Vanuit het liggende figuur ontwikkelde zich door de helm (1939) vroeg in zijn carrière, vormen die door elkaar beschermd worden. In feite een figuur en een omhulsel; het pantser dat bescherming kan bieden. De thema’s oorlog en moeder en kind lopen hierbij door elkaar. Het gevoel van bescherming is overheersend. Al die zaken zijn met elkaar verbonden in het idee van het inwendige en het uitwendige. Het mooie van deze expositie in het Lehmbruck Museum is de combinatie van het zoeken naar de geborgenheid van deze vormen en het dominerende beeld in brons in het midden van de stille ruimte. Je voelt je gedragen en beschermd met deze bijna ‘wachter’achtige verschijning in de ruimte.
“Als ik beweer dat ik abstract werk, bedoel ik dat ik de natuur bestudeer zonder haar te kopiëren en dat ik recht probeer te doen aan de eigenschappen van het materiaal waarmee ik werk, maar ook aan het idee dat ik daaruit probeer te bevrijden.”
De Henry Moore expositie: Henry Moore for Duisburg in het Lehmbruck Museum in Duisburg is nog te zien tot 19 januari 2025.
Lehmbruck Museum
Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 12.00 - 17.00 uur
Zaterdag, zondag 11.00 - 17.00 uur
Maandag gesloten
Entree: €9,00 per persoon
Adres:
Friedrich-Wilhelm-Straße 40
47051 Duisburg