- Vorm en structuur: Let op de vormen die je gebruikt. Zijn ze organisch en vloeiend, of geometrisch en strak?
- Textuur: Experimenteer met verschillende texturen om diepte en interesse aan je werk toe te voegen.
- Compositie: Denk na over hoe je elementen in je werk plaatst. Hoe beïnvloedt de compositie de manier waarop je werk wordt waargenomen?
- Materialen: Verschillende soorten steen hebben verschillende eigenschappen. Experimenteer met verschillende materialen om te ontdekken welke het beste bij jouw stijl passen.
Schrijf deze antwoorden eens op in je schetsboek en lees af en toe terug. Blijft je stijl / je vormtaal consistent of ben je nog zoekende wat het beste bij jou past?
Brancusi staat bekend om zijn minimalistische en abstracte stijl. Zijn werk kenmerkt zich door vloeiende, organische vormen en een gevoel van eenvoud en elegantie. Een van zijn beroemdste werken, "De Kus," toont twee figuren die in elkaar verstrengeld zijn, met gladde, afgeronde vormen die een gevoel van eenheid en harmonie uitstralen.
Barbara Hepworth:
Hepworth's werk wordt gekenmerkt door abstracte vormen en een sterke nadruk op ruimte en licht. Ze gebruikte vaak gaten en openingen in haar sculpturen om de interactie tussen het beeld en de omgeving te benadrukken. Haar werk "Pelagos" is een prachtig voorbeeld van haar unieke vormtaal, met zijn vloeiende lijnen en organische vormen. Wil je meer weten over Barbara? Neem dan eens een kijkje op een serie blogs die zijn geschreven over haar, of boek onze Lezing met Workshop over het leven en werk van Barbara hepworth
Henry Moore:
Moore's sculpturen zijn vaak geïnspireerd door de menselijke vorm, maar hij gebruikte abstractie om nieuwe betekenissen en interpretaties te creëren. Zijn werk "Reclining Figure" toont een liggende figuur met vloeiende, golvende lijnen en een gevoel van beweging en dynamiek. Wil je meer weten over Moore? Neem dan eens een kijkje op een serie blogs die zijn geschreven over hem, of boek onze Lezing met Workshop over het leven en werk van Henry Moore.
Maak er een gewoonte van om dagelijks te schetsen. Gebruik je schetsen als basis voor je beeldhouwwerken en experimenteer met verschillende vormen en composities. Probeer zowel organische als geometrische vormen en ontdek welke het beste bij jouw stijl passen. Dagelijk klinkt heel veel, maar zie het als kleine momentjes over de dag verdeeld. Bij je lunch, bij de koffie, als je eten aan het koken bent. Wat zie je op je heen. Hoe teken je dit in een paar simpele lijnen? Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het wordt om inspirerende vormen te herkennen.
2. Textuuronderzoek:
Experimenteer met verschillende texturen in je werk. Gebruik verschillende gereedschappen en technieken om texturen te creëren die diepte en interesse aan je werk toevoegen. Probeer gladde, gepolijste oppervlakken te combineren met ruwe, ongepolijste texturen om contrast en dynamiek te creëren. Bewaar kleine stukjes van verschillende steensoorten en bewerk deze eens zonder doel. Het hoeft niet gelijk mooi te zijn, maar ga juist experimenteren. Niet elke techniek is geschikt voor elke steensoort, maar het kan wel een bijzondere textuur opleveren.
3. Compositie-oefeningen:
Denk na over hoe je elementen in je werk plaatst. Probeer verschillende composities en ontdek hoe ze de manier waarop je werk wordt waargenomen beïnvloeden. Experimenteer met symmetrie en asymmetrie, en ontdek welke composities het beste bij jouw stijl passen. Dit kan je ook doen door verschillende kleine stukjes steen op diverse manieren neer te zetten. Maak hier dan steeds van een andere standpunt een foto van. Print deze in zwart/wit uit. Gooi geen rest materiaal weg, maar maak hiervoor een aparte box van in je werkruimte.
4. Materiaalexperimenten:
Probeer verschillende soorten steen om te ontdekken welke het beste bij jouw stijl passen. Elke steen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan je werk op verschillende manieren beïnvloeden. Experimenteer met marmer, kalksteen, speksteen en andere materialen om te ontdekken welke het beste bij jouw visie passen. En kunnen ze ook spannend zijn in combinatie met elkaar?
Het bestuderen van het werk van andere beeldhouwers kan je inspireren en nieuwe ideeën geven. Analyseer hun technieken, vormen en composities en denk na over hoe je deze elementen in je eigen werk kunt integreren. Laat je inspireren door hun unieke vormtaal en gebruik deze kennis om je eigen stijl te ontwikkelen. Schrijf op wat je zo inspireert, of raakt van een bepaalde kunstenaar. Welke lijn trekt je aandacht, maar ook: Wat vind je niks, wat verveeld je of vind je niet boeiend genoeg? We hoeven niet allemaal dezelfde kunstenaars inspirerend te vinden. Maak je eigen keuze!
Technische vaardigheden verbeteren:
Door het werk van andere beeldhouwers te bestuderen, kun je ook je technische vaardigheden verbeteren. Leer van hun technieken en ontdek nieuwe manieren om steen te bewerken en vormen te creëren. Gebruik deze kennis om je eigen vaardigheden te verfijnen en je werk naar een hoger niveau te tillen. Kijk of dat je video’s van deze kunstenaars aan het werk kunt vinden. Hoe behandelen zij hun werk?
Zelfbewustzijn en reflectie:
Het bestuderen van het werk van andere beeldhouwers kan je helpen om je eigen werk beter te begrijpen en te reflecteren op je eigen stijl. Denk na over wat jouw werk uniek maakt en hoe je dit kunt benadrukken. Gebruik deze reflectie om je eigen vormtaal verder te ontwikkelen en te verfijnen. Over dit thema heb ik ook een aparte blog geschreven, deze vind je hier.
Wil je hier meer over leren? Kijk dan eens naar de 2-daagse workshop van schets naar beeld in ons atelier. Deze kan je helpen je vormtaal te leren onderzoeken en te herkennen. Daarnaast helpt het je om andere te kijken naar vormen. Heb je hierover een vraag, stuur dan gerust een whatsappje naar ons atelier.