Klik op de foto voor de hele afbeelding!
Houd een dagboek of blog bij waarin je je creatieve proces documenteert. Schrijf over je ideeën, experimenten en uitdagingen. Dit kan je helpen om je gedachten te ordenen en je voortgang bij te houden. Gebruik je boekje ook om bijvoorbeeld kaarten en plaatjes te bewaren die je raken.
2. Vraag om feedback:
Vraag om feedback van andere kunstenaars, mentoren en vrienden. Constructieve kritiek kan je helpen om je werk te verbeteren en nieuwe inzichten te krijgen. Wees open voor suggesties en gebruik deze om je stijl te verfijnen. Natuurlijk is het lastig om je hiervoor open te stellen. Maar dit is zo’n belangrijke stap, ook als je al langer beeldhouwt.
3. Vergelijk je werk:
Vergelijk je werk met dat van andere beeldhouwers. Analyseer hun technieken, vormen en composities en denk na over hoe je deze elementen in je eigen werk kunt integreren. Laat je inspireren door hun unieke vormtaal en gebruik deze kennis om je eigen stijl te ontwikkelen. Ga nooit kopiëren, maar realiseer je altijd dat iedere kunstenaar een ander vertrekpunt heeft om zijn/haar kunst te maken. Durf zelf ook te delen, je krijgt er enorm veel voor terug.
1. Persoonlijke ervaringen:
Je persoonlijke ervaringen en achtergrond kunnen een grote invloed hebben op je werk. Denk na over hoe je levensverhaal, cultuur en omgeving je artistieke visie beïnvloeden. Gebruik deze elementen om je werk te verrijken en een unieke stem te creëren.
2. Technische vaardigheden:
Elke kunstenaar heeft een unieke set technische vaardigheden. Denk na over welke technieken je het beste beheerst en hoe je deze kunt gebruiken om je werk te onderscheiden. Experimenteer met verschillende materialen en gereedschappen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Waar zit jou verborgen kracht?
3. Artistieke invloeden:
Je artistieke invloeden kunnen ook een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van je stijl. Bestudeer het werk van kunstenaars die je bewondert en denk na over hoe je hun technieken en ideeën kunt integreren in je eigen werk. Laat je inspireren door hun unieke vormtaal en gebruik deze kennis om je eigen stijl te verfijnen.
Giacometti staat bekend om zijn lange, dunne figuren die een gevoel van isolatie en kwetsbaarheid uitstralen. Zijn werk is sterk beïnvloed door existentialistische filosofie en reflecteert zijn zoektocht naar de essentie van de menselijke conditie. Giacometti's unieke vormtaal is herkenbaar aan de gestileerde, uitgerekte vormen en de ruwe texturen van zijn sculpturen.
2. Louise Bourgeois:
Bourgeois' werk is doordrenkt met persoonlijke symboliek en emotionele diepgang. Haar sculpturen, zoals de beroemde "Maman" spin, verkennen thema's van angst, herinnering en het onderbewuste. Bourgeois' unieke vormtaal is herkenbaar aan de organische vormen en de psychologische intensiteit van haar werk. Zoek eens wat video’s van haar op, op YouTube, en krijg een inkijkje in haar bijzondere mind.
3. Anish Kapoor:
Kapoor's sculpturen zijn vaak monumentaal en verkennen de relatie tussen ruimte, vorm en perceptie. Zijn werk, zoals "Cloud Gate" in Chicago, speelt met reflectie en illusie, waardoor de toeschouwer wordt uitgenodigd om op een nieuwe manier naar de omgeving te kijken. Kapoor's unieke vormtaal is herkenbaar aan de gladde, gepolijste oppervlakken en de interactieve aard van zijn sculpturen.
Als je namen tegenkomt in je onderzoek naar deze kunstenaars, google hun dan ook eens, en laat je verrassen door al het moois wat je tegenkomt.
1. Inspiratie en leren:
Het bestuderen van het werk van andere beeldhouwers kan je inspireren en nieuwe ideeën geven. Analyseer hun technieken, vormen en composities en denk na over hoe je deze elementen in je eigen werk kunt integreren. Laat je inspireren door hun unieke vormtaal en gebruik deze kennis om je eigen stijl te ontwikkelen.
2. Technische vaardigheden verbeteren:
Door het werk van andere beeldhouwers te bestuderen, kun je ook je technische vaardigheden verbeteren. Leer van hun technieken en ontdek nieuwe manieren om steen te bewerken en vormen te creëren. Gebruik deze kennis om je eigen vaardigheden te verfijnen en je werk naar een hoger niveau te tillen. Duik eens in tiktok of instagram en bekijk close up video van andere beeldhouwers. Hoe hakken zij, kan jij die vaardigheid ook onder de knie krijgen?
3. Zelfbewustzijn en reflectie:
Het bestuderen van het werk van andere beeldhouwers kan je helpen om je eigen werk beter te begrijpen en te reflecteren op je eigen stijl. Denk na over wat jouw werk uniek maakt en hoe je dit kunt benadrukken. Gebruik deze reflectie om je eigen vormtaal verder te ontwikkelen en te verfijnen.
Schrijf deze gedachten op in je boekje, zodat je hier later op terug kunt komen en ziet hoe je gegroeid bent.
Wil je hier meer over leren? Kijk dan eens naar de 2-daagse workshop van schets naar beeld in ons atelier. Deze kan je helpen je vormtaal te leren onderzoeken en te herkennen. Daarnaast helpt het je om andere te kijken naar vormen. Heb je hierover een vraag, stuur dan gerust een whatsappje naar ons atelier.